Генерални секретар

Rita_Spajzer

 

мр Рита Шпајзер

 

 

Рита Шпајзер је рођена 1965. године у Бачу као прва ћерка Ериха Шпајзера, вишеструког рекордера, првака и репрезентативца у дизању тегова. Одрасла у теретани Клуба дизача тегова Херкулес, која се налазила у породичној кући и стално окружена спортским причама деде Ференца који је био спортски радник и функционер КДТ Херкулеса, стрица Рајнхолда, дизача тегова, и оца Ериха, тешко је било остати ван света овог спорта.

После завршене средње школе у Бачкој Паланци одлази на Филозофски факултет у Нови Сад, где дипломира на одсеку Педагогије са темом из области праћења напредовања ученика у настави физичког васпитања. Постдипломске студије на одсеку за Општу педагогију завршава одбраном магистарске тезе из области слободних активности из физичког васпитања у средњошколским домовима ученика. Ради у Дому ученика средњих школа „Бранково коло“ у Новом Саду као васпитач. Удата је и живи у Новом Саду.

Од малих ногу учествује у разним манифестацијама које организују ентузијасти Херкулеса – од Првомајских уранака и клубских дружења преко такмичења на локалном нивоу до међународних сусрета. Рано је почела да помаже у вођењу такмичења, као секретар, а онда су јој једног дана тражили да докаже, положеним судијским испитом, да то заиста зна да ради! И наравно, настао је проблем: да ли може жена да буде судија у мушком спорту? Време о ком се говори је било обележено почецима женског дизања тегова у свету. И тако је затражено мишљење од Међународне федерације за дизање тегова (IWF). Стигао је одговор да са навршеним пунолетством Рита Шпајзер може да приступи полагању судијског испита. Следећи испит за Републичког судију положила је 1987, а за Савезног судију испит је положила 1989. године. Први испит за Међународног судију II категорије положила је 1992. године и последњи, за судију I категорије, положила је 2009. године.