Срби запажени на Међународном купу у дизању тегова

У Бакуу је одржан Међународни куп у дизању тегова, на којем су учешће узели и такмичари из Србије. Такмичење су свечано отворили Исмаил Исмајлов, заменик министра спорта и потпредседник Федерације за дизање тегова Азербејџана и Др. Тамаш Ајан, председник Светске федерације за дизање тегова (IWF).

azer01Конкуренција на купу је била изузетно јака јер је учествовало више такмичара који су освајачи медаља на олимпијским и континенталним турнирима. Такмичење је одржано у 4 категорије и то: 2 мушке (до 62кг и до 69кг телесне тежине) и 2 женске (до 53кг и до 58кг телесне тежине) уз учешће 53 такмичара и такмичарки.

azer

Србију су представљала два дизача, Стефан Стевановић и Владимир Веселиновић и тренер Срђан Јовановић. Обојица су били јако успешни а посебно Стефан Стевановић – Лили, који је оборио државне рекорде у трзају (101кг ) и избачају (113кг) а самим тим и у биатлону (214кг) и заузео треће место у Б групи. Владимир Веселиновић је тргао и избацио личне рекорде.

azer02

Резултати:

Мушкарци: у категорији до 62кг

 1. Христов Валентин (Азербејџан)
 2. Базарбајев Умурбек (Туркменистан)
 3. Сулејман Зулфугар (Азербејџан)

У категорији до 69кг

 1. Гулијев Фирудин (Азербејџан)
 2. Чен Олег (Русија)
 3. Бајрамов Афган (Азербејџан)

azer03

Жене: у категорији до 53кг

 1. Јову Кристина (Молдавија )
 2. Чикан Алена ( Белорусија)
 3. Чобан Аисегул ( Турска )

у категорији до 58кг

 1. Алејева Татјана (Русија )
 2. Бегај Ромела ( Албанија)
 3. Лоховска Јоана ( Пољска)

azer06

Поводом овог такмичења отворена је нова, у Европи јединствена и једина, дворана за дизање тегова. Дворана поред импресивних услова и простора за такмичење, са око 400 седишта за гледаоце, нуди и простор за одржавање кампова за тренинг као и могућност реализације теоријских предавања и курсева. Ово је круна труда и енергије коју је Федерација за дизање тегова Азербејџана уложила у развој и промоцију спорта. Дворана испуњава међународне стандарде, те је апсолутно подесна за организацију великих међународних такмичења.

azer04

Федерација Азербејџана је пре самог такмичења, 12. и 13. децембра, веома успешно организовала Конгрес IWF о изменама Статута и техничких и такмичарских правила. Нови Статут и правилници су једногласно усвојени од делегата из 88 чланица савеза, а примењиваће се од 1. јануара 2013. године.

Председник Савеза Србије за дизање тегова и делегат на конгресу IWF, Проф. Др. Милан В. Михајловић, се у ексклузивном интервјуу за Азербејџанску телевизију, захвалио домаћинима на позиву нашој екипи за учествовање на купу Бакуа, на изузетном пријему и на гостољубивости. Такође је похвалио феноменалну организацију такмичења и истакао спремност Федерације Азербејџана за организовање највећих међународних такмичења.

Add Comment RegisterОставите коментар

Ваша email адреса неће бити видљива јавности. Неопходна поља су означена са *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>