Одржана је Седница Управног одбора ССДТ

Седница Управног одбора Савеза Србије за дизање тегова је одржана 28.01.2024.године у у просторијама Соколског дома у Сомбору.

Дискутовало се о активностима спроведеним у 2023. години и плановима за 2024.

Усвојено је више одлука и информација:

 • Усвојен је допуњен Календар такмичења ССДТ и одређени су клубови организатори такмичења.

SSDT 2024 Kalendar (2)

 • Савез позива клубове да масовно учествују на Екипном првенству Србије, јер се тиме ствара могућност три пута у години да спортиста оствари норму за категоризацију.
 • Олимпијски комитет Србије наставља сарадњу са савезом кроз подршку учешћа Тамаша Кајдочија на олимпијским квалификационим такмичењима.
 • Одлучено је да убудуће судијска такса за сва појединачна и екипна државна првенства износи 7.000 динара по такмичењу (независно од броја такмичарских група).
 • Одлучено је да на Европском првенству за младе и до 15 година национални тим учествује у саставу 1 такмичар и 1 тренер, а да на Европском првенству за јуниоре и до 23 године национални тим учествује у саставу 3 такмичара и 1 тренер.
 • Тамара Јовић је именована за лице одговорно за надзор над спровођењем мера за спречавање допинга, као и лице задужено за сарадњу са АДАС-ом.
 • Женска екипа у лиги Србије биће састављена од 3 члана.
 • Разматран је предлог КДТ Спартак да се спортисти који је члан домаћег клуба, али наступи и за инострани клуб, остварени резултат може признати као наступ у екипи, уколико се инострано такмичење одржава истог викенда када и наше коло лиге. Предлог је настао по угледу на ранију одлуку УО ССДТ, да уколико спортиста наступа за репрезентацију, у термину одржавања кола лиге, тада остварени резултат у репрезентацији прихвата као резултат и на колу лиге.

УО ССДТ је једногласно усвојио предлог уз следећа ограничења:

 1. Остварен резултат на иностраном такмичењу, за инострани клуб, за такмичење које се одржава истог викенда, може бити коришћен само за потребе рачунања бодова у лиги, али на основу тога се не може извршити национална категоризација спортиста. Остварени резултат у иностранству, приликом наступа за инострану екипу, не сматра се националним рекордом.
 2. Бодови се рачунају за екипу у домаћем лигашком такмичењу само за једног спортисту из екипе уколико наступа у иностранству, без обзира за репрезентацију или за клуб.
 3. Како се за одржавање националног кола лиге информација доставља националној анти допинг агенцији, да би резултат био признат са иностраног такмичења, потребно је да је анти допинг агенција земље где се одржава такмичење буде обавештена о одржавању такмичења од стране локалног организатора.
 4. Резултат се признаје за коло лиге само уколико се инострано такмичење одржава истог викенда.
 5. Записник са такмичења у иностранству се доставља у року од 48 сати од одржавања такмичења. Остварени резултат се по испуњавању претходно наведених услова уписује у записник домаћег лигашког такмичења.

 

Add Comment RegisterОставите коментар

Ваша email адреса неће бити видљива јавности. Неопходна поља су означена са *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>